Az élet és a karate

Egy csepp verejték értéke

[ddavid] publikálva: 2017-04-05 22:34:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Karate

Minden ember életében vannak dolgok, amikből erőt merítenek a szürke időszakokban. Lehet ez egy könyv, egy hobbi, egy sport, vagy akár egy harcművészet.


Gyerekkoromban és idősebb koromban is kivettem a részem „szürke időszakok”-ból. Mint minden embert, engem is kimerítettek. Szükségem is volt persze, már gyereként is éreztem, igaz nem tudatosan, egy olyan dologra, aktív tevékenységre, amiből erőt meríthetek.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


 

Persze itt a hit is szóba jöhet ugyanúgy, s a hitnél nincsen hatalmasabb erő az ember életében. De mégis kell egy dolog, amiben elmerülve az egyén mosolyogva tud kikelni a viszontagságokból. Ez az én életemben a harcművészet volt, a Karate.

 

Úgy 7 éves lehettem, amikor édesapám elvitt először egy edzésre. Emlékszem, kicsit megvoltam szeppenve, de már akkor magával ragadott a harcművészetek világa, egészen kisiskolás koromban. A kopaszodó, ősz mesterünkre, akihez legelőször jártam, körülbelül, mint héroszra néztem föl az én alig 100-120-on nem tudom hány centimmel. Később 11 évesen, néhány év kihagyással újra visszatértem edzeni, ekkor már egy új mesterhez, vagy ahogy japán szakszóval mondják, sensei-hez. Az új sensei-em már sokkal fiatalabb volt és ember közelibb, körülbelül 30 éves volt akkortájt. De annál emberközelibb volt számomra és sokkal inkább szívemhez nőttek az akkori edzések.

 

Szívemhez nőttek, mert ha egyszer valaki igazán elindul bármely harcművészet útján, akkor nem csak hébe-hóba lejár edzegetni, hanem egy tanítást kezd elsajátítani, ami az egész lényére kihatással van. A karate és minden más harcművészet az ember egész lényét formázza, egyaránt a testét, a szellemét és a lelkét. A harcosok útján, vagy másnéven a bushido-n keresztül nem csak ütéseket és rúgásokat tanulunk meg kivédeni, hanem a szívünket eddzük és egy különleges lelkületet, illetve szellemiséget sajátítunk el.

 

Aki ezen az úton egyszer elindult, azt az edzéseken kiizzadt verejték egy életen át elkíséri. Minden könnyben és minden mosolyban egyaránt…

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló