A szökős író a Margón

Beszélgetés Krasznahorkai Lászlóval

[RabaiD] publikálva: 2017-11-21 16:43:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

A 2017. évi Margó Fesztivál keretében, melynek a Tesla Budapest Kulturális Központ biztosított helyet, október 19-én egy Krasznahorkai interjúra is sor került.


A kortárs magyar irodalom egyik legméltányoltabb alkotójával Valuska László beszélgetett tervszerűen a szerző városokhoz, helyekhez fűződő kapcsolatáról, a beszélgetés mégis hamar vált egy kötetlen és asszociációvezérelte, a világot megfogalmazni vágyó monológgá.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Krasznahorkai helyekhez fűződő legmeghatározóbb késztetése az „el innen” érzésében összpontosul, aminek gyökereit jól jellemzi egy 3 éves korában elkövetett szökéséről szóló anekdota, amikor ugyanis a Gyula melletti kis faluba csatangolt el a szerző mintegy egész életére szóló tettleges próféciaként, hiszen a szerző azóta is csak szökik, a véletlenek meghatározó erejével, országról országra. E motívum köteteiben is meghatározóan megjelenik, legújabb kiadott regényében, a Báró Wenckheim hazatér-ben különösen a magyar társadalmat kritizáló aspektusból, ezzel sokak kimondatlan vagy kimondott véleménye szerint is jól rátapintva a mai magyar ember mentalitására. Ahogy az interjúban is elhangzott egy sokatmondó kiszólás keretében: „Később inkább az el innen érzése hajtott, azt hiszem nincs Magyarországon közönség, akinek el kéne magyarázni, hogy mit jelent az, hogy el innen. Ezt valamennyien ügyesen átéljük”.

Krasznahorkai a beszélgetés végén jelenlegi Melville kutatásáról és New York-i tartózkodásáról is mesélt, valamint a jelenlévők készülő regényéből, az Apró munka egy palotáért című szövegének egy részletét is hallhatták a szerző saját felolvasásában. E szöveg lényegében felfejti azokat a véletleneket, amik nélkülözhetetlenek voltak a mű létrejöttéhez. A kíváncsi Krasznahorkai kedvelők számára az egész interjú megtalálható az interneten.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló