A szégyen Pán Péterei

Az vagy, aki szerette a szégyent

[DosaJ] publikálva: 2017-11-19 15:35:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Az vagy, aki felkelt, felöltözött, megnézte magát a tükörben, lehajtott fejjel kilépett az utcára, félelemtől rettegve elbuszozott az iskolába, megalázták, a szünetekben elbújt, újra megalázták, hazafelé a buszon már show-műsor hangulatban alázták...


...zokogott a nagyanyja fürdőszobájának zöldes csempékből kirakott padlóján, megírta a leckéit, rajzolt valamit, álomba olvasta magát, és közben végig – szinte az érzékelés peremén - úgy, hogy fel sem fogta, szégyenkezett.

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Az vagy, aki szerette a szégyent!

Megszoktad, hogy mint egy meleg takaró, megvéd a világtól. Úgy véd meg, hogy kirekeszt belőle, hogy egy olyan légüres térbe teleportál, ahonnan békésen szemlélődhetsz. Nincsenek kötelességeid, nem kell többé a gimnazista társadalomnak megfelelned. Ahogyan aztán később sem, semmilyennek. A megalázottaknak valami külön kasztja van ebben a világban. Az átélt fájdalom rád fagy, és kiemel a tömegből. Megnemesít. Akad, akit csak megnyomorít. De mindenképp valamiféle kívülálló magzatmázzal von be, hogy ha igazán barátoddá fogadtad az érzést, soha ne kelljen felnőnöd. A szégyen Pán Péterei vagyunk, mi a bullying áldozatai. Tudod, talán így vált valóra az álmod. Az álmod, ami arról szólt, hogy soha ne kelljen felnőni. Hogy mindig gyerek maradhass. Kár, hogy nem figyeltél a részletekre. Pán Péter elveszett gyerek. Hovatovább az elveszett fiúk vezére. Te pedig, bárhogy is szeretted volna, nem vagy az. Sem fiú, sem elveszett, de már gyerek sem. Így most, a fél életeddel később nem vagy sem felnőtt nő, sem igazi elveszett fiú. Mostmár szeretnél felnőni, és sokszor még a varázslatot is odaadnád, hogy igazi lehess. De a varázslat abból a világból jön, ahová a szégyen nyitott kaput. Így marad a nagy kérdés: melyik világ valódi? A varázslattal teli, ahol nem kell küzdened, ahol nincsenek hétköznapi – szinte már alpárian profánnak tűnő – kihívások, de magad vagy, csak te és a varázslat, vagy az a másik, amiről mindenki állítja, hogy itt kell élned, hogy ITT KELL megtalálnod és megállnod a helyed, ahol küzdened kell és újra és újra és újra elbuknod, és megtanulnod, hogy a szégyen nem a barátod. A szégyen a fogvatartód, az ellenséged. A szégyen az, aki megerőszakolt és fogvatartott egy pincében, de te beleszerettél, mert nem volt más választásod, hogy életben maradj.

Az vagy, aki szerette a szégyent?

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló