A sport a titka mindennek

Beszélgetés a sport adta örömökről

[PeregiD] publikálva: 2017-09-27 16:42:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Vajta Krisztina, az ELTE pszichológia szakos hallgatója

A mindennapi testmozgás örömeiről, a sportolás fontosságáról beszélgettünk Vajta Krisztinával, az ELTE pszichológia szakos hallgatójával.


  1. 1. Milyen a viszonyod a sporttal?

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Mindig is szerettem sportolni.  Egész kiskorom óta rendszeresen űztem különböző sportokat.

Nagy kedvencem az úszás. Több mint tíz éve majdnem minden reggelemet a medencében kezdem. Ez az a dolog, ami lendületet ad nekem a napra. Sokan csak húzzák a szájukat, ha meghallják, hogy az úszók reggel ötkor kelnek, hatkor már ússzák a köröket és utána,  mint minden normális ember tanulnak vagy éppen dolgozni mennek. De ez nekem így normális, megszoktam ezt az életformát és annak ellenére, hogy én nem űzöm profi szinten ezt a sportot, büszke vagyok a magyar úszókra, hiszen évről-évre egyre jobb eredményeket érnek el a versenyeken.

  1. 2. Meg vagy elégedve az ELTE kínálta sportlehetőségekkel?

Alapvetően elégedett vagyok. Az ELTE –n rengeteg sportot kilehet próbálni. Az egyetem nagy hangsúlyt fektet a diákok motiválására a rendszeres testmozgáshoz. Mindenki számára elérhetőek a jobbnál-jobb sportágak. Én például életemben először kipróbálhattam a falra mászást, ami már nagyon régi vágyam volt. Nagyszerű élmény volt, elég nehéz sport, de ha ráérzel a technikára, akkor remek hobbivá válhat.

  1. 3. Átlagban mennyire fér bele szerinted a diákok életébe a sport? Az egyetemi feladatok mellett nem könnyű a testmozgást is beiktatni a napba…

Szerintem az alapvető probléma a diákok túlterheltsége. Nem csak az egyetemen tanulókról beszélek, hanem ugyanúgy a középiskolásokról és az általános iskolásokról is. Nagyon nehéz napi vagy akár heti rendszerességgel beiktatni a sportot a gyerekek életébe úgy, hogy reggel nyolctól jó esetben délután négyig tanulnak, otthon pedig a házi feladat írásával is foglalkozniuk kell.

  1. 4. Szerinted lenne valamiféle megoldás erre a problémára? Kevesebb házi, több szabadidő…

Őszintén szólva, nem tudom, hogy lehetne orvosolni ezt a problémát. A mindennapi testnevelés bevezetésével mindenképp a gyerekek napjainak része lett a testmozgás, de ahhoz hogy ezt ne csak kényszerből csinálják, ne csak azért, mert a nemzeti tantervben ez szerepel, az kellene, hogy ne legyenek hulla fáradtak a nap után és így élvezni is tudják a sport adta örömöket.

  1. 5. Mit tudnál mondani a sportolni vágyó fiataloknak? Hogyan vágjanak bele a mozgásba?

Számomra a sport az igazi szerelem. Ezt eddig nem említettem, de ami igazán ki tud engem kapcsolni az a biciklizés. Több száz kilométert szoktam tekerni a barátaimmal. Voltam már külföldi túrákon is. Olyan helyekre jutottam el így, amikről álmodni se mertem volna. Ez a mozgás, a sport igazi titka. Szeretni kell azt, amit csinálsz. Olyan sportot kell választani, ami hozzád illik, ami megfelel a testalkatodnak és a személyiségednek. Nem kell félni sok féle mozgásformát kipróbálni, mert nem tudhatjuk előre melyik lesz számunkra a legmegfelelőbb. Kényszerből semmit sem jó csinálni. Sportolni csak elszántsággal, kellő alázattal és szenvedéllyel lehet.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló