A nő,a férfi,a szex,az intimitás és a többiek

Tudósítás az Integrál Akadémia nyílt napjáról

[DosaJ] publikálva: 2017-11-03 17:50:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Az Integrál Akadémia intim életünkről szóló előadását így hirdették: “Gyere és tanulj magadról!”. Bevallom, az ilyen mondatok egyszerre villanyoznak fel és töltenek el némi aggodalommal a reklám íz miatt. A nap végére azonban bebizonyosodott: A reklám ezúttal hiteles volt.

 


Ahogy az eddigi alkalmakkor mindig, ha az Intáról – ahogy a suli közössége hívja – volt szó. Ma a másodikosok közt ülök, hogy meghallgassuk Gánti Bence előadását és – lassan már meg sem lepődöm – részt is vegyünk benne. Bence egyik személyes védjegye, hogy ha csak lehet bevonja valami módon a közönségét, nem hagy minket passzív csendben ülni és csak hallgatni. Ezúttal filmet nézünk, ami után személyes megosztások és testérzet-figyelés következik. Te mit érzel most, ebben a pillanatban a testedben? És azt hol érzed? Nézz csak rá, később még beszélünk róla, miért is érdekes!

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Nézzük, miről is volt szó január 7-én, az év első szombatján, a Park Inn Hotel előadótermében, ahol még a múltkori, elsősök közt eltöltött hétvégénél is több fiút, férfit láttam? Freudról, David Deidáról, a tantráról és Wilber szintjeiről, melyek mindezeket összekötik egymással. Pár összefoglaló képben megmutatom Nektek, mik is azok az alapvető információk, amik elhangzottak. Ha pedig felkelti az érdeklődésetek, több út is rendelkezésetekre áll:

  • az előadáson is elhangzott – és általam kiegészített – filmlista, mint emészthető, könnyed-színes gyorstalpaló
  • a könyvtárnyi, ám annál izgalmasabb és sokrétűbb szakirodalom, amibe bátran fejest ugorhattok, és ami bőven tartalmaz közérthető anyagokat
  • vagy, maga az Integrál Akadémia, melynek nyílt napjaira Ti is ellátogathattok és ha megtetszett a suli, itt elsajátíthatjátok mindazt, amiről most röviden beszámolok

Ken Wilber elméletének egyik legfontosabb része: a kelet és nyugat szinkronizálása, a hagyományok rendszerbe foglalása, egy közös, nagy emberi hagyománykinccsé integrálása – ma a kapcsolati szinteken keresztül ismerkedtünk modelljével

Most is mindenki kedvesen és nyitottan fogad. Ahogy hallgatom őket kiderül, van köztük tévés, marketinges, pszichológus, üzletember is. Én egy mély hangú, nyugalmat sugárzó, ötvenes úr mellé ülök le. Úr, mert valami békés méltóság árad belőle. Később megtudom tőle: hivatást keresett a munkával töltött évek után. Hogy a pszichológia régóta az élete része volt, de a spiritualitás felé csak pár éve fordult. Sokat nevetünk ma és kevesebbet beszélünk, osztunk meg. Még itt, ebben a közegben is érezni, bizony a szexualitás köré épített tabukat munka ledönteni. Azonban, hogy itt vannak, tanúsítja: sokan, sok korosztályból dolgoznak ezeknek a tabuknak a feloldásán. Hálás vagyok a bátorságukért, a kíváncsiságukért, a befogadókészségükért.

A mai napot végig Bencével töltjük, aki a legnagyobb természetességgel oszt meg személyes élményeket is tanítványaival. Ahogy minden előadónak, neki is megvannak a maga “mantrái”, amiket szinte ahányszor csak hallom őt, elmond. Jóféle “hipnózis” ez, ami pofonegyszerűnek tűnő, ám annál fontosabb és több gyakorlást igénylő dolgokra hívja fel a figyelmünk. Az egyik, hogy nem hindu, kínai, magyar, német, amerikai…stb. ember van, hanem emberek vannak. A hagyományok mások, nem mi. Viszont ezek a hagyományok ugyanannak az emberiségnek mutatják meg több oldalát. Igazán érthetővé és átérezhetővé Ken Wilber integrál rendszere teszi ezt az egyébként sokszor hallott filozófiát.

Pár sorban talán úgy tudom közelebb hozni, ha azt mondom, ahogy Wilber és Gánti Bence beszélnek erről, abban van egyfajta megfoghatóság, gyakorlat. A sokszor pufogtatott frázis, a rendszerbe illesztéstől és a kézzel fogható gyakorlati úttól elnyeri azt az értelmet, amihez mind tudattal, mind érzelmi átéléssel kapcsolódni tudunk.

A másik ilyen “mantra”, az átkeretezés. Bence szerint túl sok mindent bélyegzünk túl hamar rossznak, helytelennek. Rögtön az első részben, Freud módszertanának elemzése közben bele is futunk egy ilyen hiedelembe, amit ott helyben átkeretezünk. Az első pszichoszexuális szakasz – az orális – része a harapdálás, rágcsálás. Felnőttként is szeretünk rágcsálni, sokan például rágják a körmüket, a körmök melletti bőrt. Ezt mindannyian rossz, kerülendő szokásként ismerjük, Bence azonban azt mondja: miért kell, hogy ez baj legyen? A körömrágás afféle mikroregresszió, ami segít önmagunk lenyugtatásában. Az ember, mint rendszer zseniális – mondja – milyen szuper, hogy van egy ilyen beépített feszültségelvezető módszerünk! Nem kell mindent azonnal patologizálni – folytatja – persze, ha már a kórós tartományba nyúlik és erősen önsértő magatartássá válik, akkor el kell vele menni pszichológushoz. A körömrágás nyilván nem oldja fel a lelki mintát, ami a kiváltó oka.

Ez volt tehát Freud dióhéjban, pár mondatra redukálva. Kulcsfogalma a “libidó”, ami sok mindent jelent és rendkívül nehéz megfogni. Bence a “gyönyör, öröm” meghatározást emeli ki, miután felsoroltunk számtalan asszociációt. Amiről még itt beszélünk és amiért igazán fontos a libidó említése, az a következő: a személyiségtípusok a libidó fixálódásából alakulnak ki, méghozzá azon a területen (mert libidót a test több részében/pontján is érezhetünk), ahová a libidó (itt, mint örömzóna) kapcsolódik. Fixáció két esetben alakul ki: vagy, ha nagyon jó, kielégítő élmény kötődik az egyik ilyen örömzónához, vagy ha valahol mély kielégületlenséget élünk át.

Itt kérdem meg, emlékeztek-e még a testérzet figyelésre? Nos, a fentebb elmondottak miatt is érdekes és fontos. Hol érzed az örömöt a testedben? És a dühöt, a csalódottságot, a vágyakozást, a birtoklást? Az alhasban. Amikor dühösek vagyunk, feszül a hasunk. Amikor vágyakozunk, feszül a hasunk. Amikor inspirált állapotban vagyunk, feszül a hasunk. A feszülést persze pontosabban kéne definiálni, de kérdés kinek mit jelent. Maradjunk abban, hogy afféle általános hol kellemesebb-bizsergetőbb, hol diszkomfortérzettel párosuló testérzetről beszélünk.

Érdekes lehet tudni, hogy amikor azt hiszed csalódott vagy, valójában akkor is dühöt érzel. Csalódottság, mint olyan, nincsen – tudom meg Bencétől. Ez az érzés arról szól: dühös vagy, mert valami nem úgy alakult, ahogyan te szeretted volna, ahogy elképzelted, előre vetítetted. Dühös, mérges, haragos vagy, mert a másikon is múlott és ő nem úgy tett, ahogyan te tervezted. Nos, most mi a testérzeted? Nálam összeugró gyomor, meglepettség és kis szégyenérzet volt, mikor rádöbbentem ennek az igazságára. Haragudtam magamra, de az is oké. Csak tudd, hogy mit csinálsz, mit érzel. Figyelj az egész testeddel! Nézz rá naponta többször a rendszeredre! Felhívott anyu, hogy mikor ebédelünk együtt – mit érzel a testedben? A barátod/barátnőd lemondta a találkozót – mit érzel a testedben? Kaptál egy nagyszerű lehetőséget – mit érzel a testedben? Csak figyelj, segíteni fog neked!

A következő részben elmesélem mit tudtunk meg David Deida háromszintű párkapcsolati modelljéről és a tantráról. Lesz még személyes megosztás a filmélmény kapcsán, amit nem úsztam meg szárazon és a nyolc, azaz 8! típusú női orgazmusról is elmondom, mit tanultunk. Addig is szemezgessetek a filmlistából és hangolódjatok a folytatásra!

  • A szüfrazsett – avagy hogyan törtek ki a nők, a deidai egyes szintről, a függőségi kapcsolatokból
  • Szex és New York – a fifty-fifty kapcsolatok nehézségei és szépségei, avagy milyenek a független nők és férfiak
  • Veszélyes vágy – Freud és Jung életéről és kapcsolatáról, valamint elméleteikről szóló film. A gyorstalpaló mintapéldánya, csúsztatások és megfelelő értelmezés céljából a film után irány a könyvtár!
  • Masters of Sex – a sorozat, amely bemutatja Johnson és Masters kutatásait, akik először tanulmányozták az emberi szexualitást laboratóriumi körülmények közt. Ha nincs időd sorozatot nézni, vedd elő a Kinsey-t, Liam Neeson főszereplésével!
  • Stepfordi feleségek – avagy mi történik a függőségi kapcsolatokban. Kapaszkodjatok, szokatlan interpretáció!
  • Bliss / Vágy 1997 – tantra, analitikus szemlélet, borderline feleség, frigiditás, szerelmes-megmentő férj. Minden egy csomagban, avagy hogyan térhetünk rá arra az útra, amin megismerhetjük mindazt, amiről ma hallottunk. A film számomra katartikus élmény volt. Döbbenetes, felemelő, megrázó.
© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló