A boldogság tényleg szerencse kérdése lenne?

Hogyan lehetnénk boldogabbak? - Bagdy Emőke gondolatai

[kilona] publikálva: 2017-03-02 19:30:00 | megtekintve: | minusz Betűméretplusz Nyomtatásprint

hírkép

Akinek meggyőződése, hogy a boldogság csupán a gazdagoknak és szerencséseknek adatik meg, Bagdy Emőke Hogyan lehetnénk boldogabbak? című művét olvasva kellemes csalódásban fog részesülni. Íme néhány gondolat és tanács, amelyek segítségével közérzetünk és mindennapokhoz való hozzáállásunk javulhat..


A könyvből - amelyben számos érdekes és meggyőző tudományos kutatás kerül ismertetésre - kiderül, hogy boldogságunk, jóérzésünk fölött irányítást gyakorolhatunk, ugyanis: "A száz százalékkal kifejezett boldogságnak ötven százaléka az örökletességnek tulajdonítható (...), mindössze tíz százalékot képviselnek a környezeti feltételek, a maradék negyvenszázaléknyi lehetőséget pedig mi magunk gondozhatjuk és fordíthatjuk saját javunkra." A továbbikaban néhány javaslatot közlök a könyvből (aminek elolvasása ettől függetlenül ajánlott):

Tetszik ez a cikk? -Ossza meg ismerőseivel!


Sokat számít a belső törekvés, igyekezet a boldogság elérésére is! Egy érdekes kísérlet, próbálja ki a kedves Olvasó!: Minden reggel határozza el, hogy a nap jól fog telni! (A dolgok és események optimista szemlélete nagyban rányomja a hangulatra bélyegét és jóérzést generál.) Egyébként a kabarék, viccek és egyéb nevetésre serkentő humorforrások nem csak az elnyomott frusztrációkat és érzéseket segítenek felszabadítani, hanem az egészségre (emésztés, vérkeringés, örömhormon-termelés, immunrendszer) is jó hatást gyakorolnak. Nevessünk hát sokat!

Ismert tény, hogy a sportolás is hozzájárul az egészséges életfelfogáshoz, boldogsághoz. Ugyanakkor sokan elfelejtik a társas kapcsolatok, beszélgetések és érintkezés fontosságát is megemlíteni. Természetesen a közösségi élet sok megpróbáltatással és konfliktussal is jár, ezért meg kell tanulni különböző kommunikációs, problémamegoldó stratégiákat. Erre Marshall Rosenberg fejlesztett ki egy nehéz, de hatékony és elsajátítható megoldást. Elengedhetetlen azonban a megbocsátásra való személyes hajlam, az, hogy nyitottak legyünk a másik felé mindig. Fontos a hála és a köszönet kifejezésére való törekvés. Érdekes megfigyelés továbbá, hogy a jócselekedetek is nagyfokú elégedettség-érzést válthatnak ki a személyből/személyekből.

Végül, de nem utolsó sorban a cél keresése, és az ennek eléréséhez kapcsolódó reménység is számottevő, mivel a motiváció mindig sarkallja és előremozdítja az embert, aki a cél elérésével egy hatalmas sikerélményben részesül. Ugyanakkor a cél felé törekvés közben se feledkezzünk meg jelenünkről, az élet apró eseményeinek szemléletéről, engedjük át magunkat a "flow" élménynek, a pillanat és apró örömök élvezetének!

 

 

Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak?. Bp. 2010.

© Publicer

Galéria:


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

A kategória további hírei:


Csatlakozz Te is

Top 10 hír

Bezárás

1. Fellélegezhetnek a Gyáli-patak közelében élők

Befejeződött a Gyáli-patak 7-es ágának mederrendezése

2. Interjú Dr. Báll Dávid zongoraművésszel

Koncertezésről, hobbikról és a kultúra jövőjéről

3. Az autóversenyzés szuperhősei

A gravitációs erő hatása a Forma-1-es versenyzőkre

4. Indulhat a korcsolyaszezon!

Még élvezetesebb lehet a téli évszak izgalmas sportja

5. Legyen vörös!

Véradás az ELTE-n

6. Játszva költővé válni

Velláné Bucsi Mária az írás erejéről

7. Kötelező egyenruha az iskolában?

Ki mit gondol a köpeny viseletéről

8. Bécsi döntések

Interjú Petőfi Gáborral az atomenergiáról

9. Jóban-rosszban az egyetemen

A múzeum körútra költözik Csillagkút

10. A dicső múlt árnyékában

Ismét magyar siker a törökök ellen

Keresés az archívumban

Ajánló