Mi a valóság?!

A kávézó asztalának felülete selymesen fénylett a beármló fény simogatása nyomán, még alanyom közelebb húzta a poharát. Csendesen méregette a saját szerepét a témában. Maga is lelkes amatőrből vált szakmabelivé.

Hogyan vélekedik az időnként profi szakma gúnyolására épülő Youtube sztár jelenségről?
A profi és az amatőr filmkészítés jól megférnek egymás mellett, de sose fognak egy teljes mozi filmet egyetlen Iphone-nal felvenni. Amit én rendkívül nehezen viselek, de ezzel nem tudok mit kezdeni, jelen van mind az újságírásban, és nem csak a videó újságírásban, egy fajta olyan… Csúnya szóval „fikakultúra”, ami másról sem szól, mint hogy hogyan rúgjunk bele a másikba. Hogyan leszek én okosabb attól, aki egyébként ezt a szakmát tanulta. De honnan a tudás? Honnan a tapasztalat? A bátorság? Aztán, amikor esetleg valaki vloggerként mégis odakerül egy produkcióhoz, a legkisebb porszemként a gépezetbe, hirtelen kiderül róla, hogy rettenetesen picike. Retteg mindentől, fogalma nincsen erről az egészről.

A profizmus és a celeb világ összefonódása?

A legtöbbjük ott van pontosan és csinálja. De rengeteg olyan műsor készül, ahol a fülükre rászólnak a szerkesztők kívülről. Hajlandóak bizonyos dolgokra. Számtalan olyan történet van, mikor egy újságíró felhívja egyiküket, mondjon már egy jó történetet. Vagy van a másik fele, mikor az újságíró tárja elé: Van egy a kis story, amit hallottam rólad. Celeb azt mondja: Ebből egy szó sem igaz. Nem voltam ott, nem tudok róla. De írd meg. Ez egy jó történet.  A részük olyan, aki profimódon dolgozik, értik a dolgukat és aztán eljátsszák azt a szerepet, ami hozzájuk tesz.

Az XFactor botrányok is ilyenek volnának?
A mentorok mindegyikének ott van egy kis eszköz a fülében. A szerkesztők irányítják őket. Folyamatosan kapják az infót.

Mit gondol a pályakezdők esélyeiről? 
Minden fesztivál nagyon fontos, minden megjelenés, ahol új dolgokat láthatunk. Az elmúlt években számtalan olyan szakember jelent meg, akik egy – egy ilyen díjnál ugrott ki. Ugyan annyira lehet fontos, amennyire nem. Ha valaki csinál egy filmet, várjuk meg a másodikat. Az első film az mindig olyan pillanat, amibe beleteszi az összes tapasztalatát, a legjobb gondolatait. De igazán ott dől a dolog, mikor megcsinálja a másodikat. Számtalanszor láttuk már, hogy a második óriási csalódás. Itt már elvész a varázs. Ebben jön elő a szakmaiság. Ha nincs meg az alap, nagyon sokszor félrecsúszik. Ez is olyan, mint egy sportág.  Előfordul, hogy az ember megnyer egy versenyt tehetségből. De hosszútávon munkára van szükség.

  1. admin

    Tortor Egestas Adipiscing

  2. admin

    Cras Magna

Leave a Reply